Ако има нещо по-неприятно  от дългите проверки за сигурност по

...
Ако има нещо по-неприятно  от дългите проверки за сигурност по
Коментари Харесай

Защо страдаме повече от джетлаг, когато летим на изток?

Ако има нещо по-неприятно  от дългите инспекции за сигурност по летищата, то това е самолетният синдром, наименуван джетлаг (или казано с други думи нарушение денонощните ритми на организма), написа Mental Floss.

Да пристигнеш на ново място приспивен и физически изцеден не е добър старт на бленуваната отмора. Най-често невъзможността да се синхронизираме с локалното време продължава дни, което удължава възприятието на дискомфорт. CNN оповестява, че едно скорошно изследване, дело на откриватели от Университета в Мериленд, употребява математически модели, с цел да изясни за какво часовата разлика след пътешестване на запад не се усеща толкоз мощно като часовата разлика при пътешестване на изток.

Джетлагът е нарушаване на биологичния часовник, който разрешава на организмът да координира биологични функционалности (като сън) със заобикалящата среда при промяната на деня с нощта (или в течение на един характерен 24- часов работен ден). Според публикацията, клетките в хипоталамуса, известни като пейсмейкърни кафези, поддържат телата ни в темп. Но когато прекосяваме бързо през голям брой времеви зони, клетките не са в положение бързо да открият нов темп, по тази причина се усещаме гроги, до момента в който клетките се пробват да се нагодят.

Съавторът на изследването Мишел Жирван употребява аналогията на коли, които обикалят писта, с цел да изясни по какъв начин пейсмейкърните кафези работят: нормално Слънцето влиза в ролята на " индивидът с жълтия байрак ", показвайки къде е финалната линия. Този сигнал оказва помощ на пейсмейкърните кафези да “извършат обиколката ” в сходство със заобикалящата среда. “При неналичието на такова контролиращо въздействие ”, изяснява Жирван, “клетките приключва обиколката в границите на интервал от време, който не може да дава отговор навръх един ден ”.

Екипът на Жирван демонстрира, че циркадният темп на човек леко надвишава 24 часа (с към 30 минути). Когато пътувате през часови зони-особено когато пътуватe на изток, или " напред " във времето-се натрупва още половин час.

Циркадният темп на всеки е друг - това изяснява и за какво часовата разлика се отразява в по-голяма степен на някои хора. Може да вземете ограничения, с цел да се приспособят към новия часови пояс по-бързо - да вземем за пример, бъдете навън, вместо да седите в тъмна хотелска стая и да се пробвате да стоите будни.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР